Zašto je važno što žene žele?

Naziv događanja: Dodjela nagrada „Što žene žele“ 2015.

Datum: 15. lipnja 2015.  u 18h

Mjesto: Restoran Balon, Zagreb

Organizator: Udruga Women on Wine (WOW)

Women are meant to be loved not to be understood.

– Oscar Wilde

Žene ne treba (pokušavati) razumijeti, žene su da ih se voli. Ovako bi otprilike zvučale u hrvatskom prijevodu riječi Oscara Wildea, i iz današnje perspektive gledane zasigurno izazvale meškoljenje mnogih ženskih duhova. Naime, ovdje je očito da se iz muške pozicije progovara o ženama kao o nekim egzotičnim bićima koje nije potrebno ili nije moguće razumjeti. S obzirom na vremenski kontekst nisam kompetentna dalje ocjenjivati ton ovog diskursa, ali ću se zadržati na jednoj drugoj poruci koju u njima iščitavam i koja je, u određenom obliku, aktualna još i danas. Naime, Oscar Wilde ovdje dijagnosticira da u komunikaciji između muškaraca i  žena postoji određena zapreka koja onemogućuje da ta komunikacija teče glatko.

Od vremena Oscara Wildea pa naovamo očito je napravljen određeni iskorak u shvaćanju žena, ako je suditi po naslovu jedne popularne knjige ili priručnika iz 90-ih čiji naslov mnogo suptilnije opisuje ovaj problem: „Muškarci su s Marsa, žene su s Venere“. Autor knjige, John Gray, bračni je terapeut koji je na temelju vlastitog iskustva na duhovit način razlike između muškaraca i žena iznio kao nešto posve normalno i potom otkrio male trikove kako se s njima uspješno nositi. John Gray je očito netko tko nije samo volio nego i razumio svoju ženu.

Sada dolazimo i do trećeg aspekta koji se bavi ovom problematikom, a odnosi se na film „Što žene žele“ (What Women Want, 2000.) redateljice Nancy Meyers. Radi se o ženskoj interpretaciji u kojoj redateljica u propitivanju muško-ženskih odnosa polazi od pitanja: „Što žene žele“? Naime, Nick Marshall (Mel Gibson) izrazito je samodopadan i samouvjeren marketinški stručnjak koji cilja na posao kreativnog direktora, ali mu ga pred nosom ugrabi ambiciozna i ženstvena Darcy Maguire (Helen Hunt). Ubrzo shvati da jedini način da zadrži posao je taj da pronikne u žensku psihologiju i konačno počne shvaćati što žene žele i doživljavati ih sebi ravnima.

Upravo je to perspektiva koju sam i ja usvojila kako bih vam ispričala nešto što se nedavno dogodilo na našoj maloj, ali živahnoj hrvatskoj vinskoj sceni. Riječ je o dodjeli nagrada za najbolja vina prema izboru žena koja se održala 15. lipnja na terasi zagrebačkog restorana „Balon“. Organizator ove hvalevrijedne akcije koja, ne slučajno, nosi naziv „Što žene žele“ je Udruga „Žene i vino“ poznatija kao WOW ili jednostavno i popularno rečeno WOWice. Kao i sve članice pozvana sam da prisustvujem ovom svečanom događanju kojim su WOWice ujedno proslavile i svoj 4. rođendan.

Članice udruge WOW i novinari

 

Dok sam se pripremala za dolazak na ovo događanje naziv same nagrade „Što žene žele“ stalno mi je u misli prizivao hit Christine Aguilere iz 1999. godine „What a Girl Wants“ koji je ujedno i soundtrack iz filma „Što žene žele“:

What a girl wants,

What a girl  needs,

Whatever makes me happy sets you free

And I’m thanking you for knowing exactly

What a girl wants,

What a girl needs

Whatever keeps me in your arms

And I’m thanking you for giving it to me…

Međutim, kad sam došla na samo mjesto događanja ubrzo sam promijenila ploču. Shvatila sam da bi jedna druga zvučna kulisa ovdje puno bolje pristajala. Ništa tu nije bilo glasno, sve se odvijalo u nekom prirodnom ritmu, damski i odmjereno. Čulo se otvaranje pjenušca, ženski žamor kojeg bi s vremena na vrijeme prekinuo suzdržani ženski smijeh ili neka konobarova ljubaznost, blagi zveket čaša, pa jedan „halo“ nakon prigušene zvonjave mobitela iz torbe… Trebalo je malo vremena da sintetiziram sve podražaje izvana i onda odjednom: „Bingo!“ Palo mi je napamet nešto puno uglađenije, zrelije i elegantnije za ovu priliku.

Radi se o nekome tko je zasigurno dobro razumio žene, starom dobrom Franku Sinatri i njegovoj pjesmi „I’ve Got You Under My Skin“, koja je još jedna glazbena referenca iz filma „Što žene žele“. Naime, tog dana kad je dobio Darcy Maguire za šeficu Nick Marshall navečer dolazi kući i pali televiziju, inače svoj omiljeni način opuštanja. U jednom trenutku učini mu se da ga i na televiziji ugrožavaju žene pa odluči upaliti Sinatru koji je, vjeruje on, najbolji lijek protiv estrogena. Međutim, tada još ne zna da je Sinatra i miljenik žena, ali saznat će jedne večeri kad bane u ured svoje šefice koja se na kraju napornog dana opuštala slušajući upravo Sinatrinu „I’ve Got You Under My Skin“.

Frank Sinatra je očito netko tko je dobro razumio žene i koji je zbog toga kod njih uživao veliku popularnost.  Nije čudo da mi je baš ova  pjesma pala  napamet kada sam došla na dodjelu WOW nagrada koja, osim ove pjesme, sa citiranim filmom dijeli i isti naziv: „What Women Want“. Međutim, osim zajedničkog imena i Sinatre analogija sa filmom je još dublja. Baš kao što u filmu uprava marketinške gencije u kojoj Nick radi shvati da se mora ženama znati uvući pod kožu kako bi ostala leader na tržištu, tako je i ova nagrada najbolji pokazatelj vinskoj industriji koliko je važno znati ženama se uvući pod, u ovom slučaju, nepce.

članice finalnog ocjenjivačkog suda Brabara Županić, Martina Bek i Nevenka Škavić

WOW žiri s lijeva na desno: Barbara Županić, Martina Bek, Nevenka Škavić

IMG_6102

Predsjednica Udruge WOW Sanja Muzaferija i voditeljica programa Ljiljana Vinković

Kako bi to saznali otkrit ću vam ovogodišnje laureate prema izboru WOWica. Pobjednici su izabrani na temelju liste koju je sastavio naš ugledni sommelier Mario Meštrović, a glasovalo se u 4 kategorije vina: rosé, crveno, desertno i bijelo. Nakon što su sve WOW članice i simpatizerke svojim glasovima odabrale finaliste, stručni žiri, također sastavljen od 3 WOWice sve ponosne vlasnice WSET diploma, odabrao je na temelju blind tastinga pobjednika u svakoj kategoriji i dobitnika GRAND PRIX nagrade:

U kategoriji ružičastih vina: Korta Katarina Rose 2013., Korta Katarina

U kategoriji crvenog vina: Syrah 2010. Korlat , Badel 1862

U kategoriji slatkog vina: Graševina, Ledeno vino 2009., Galić

I – u kategoriji bijelog vina:  Pošip Intrada,2011. korčulanskog vinara Luke Krajančića, koji je ujedno osvojio WOW Grand Prix.

Nagrade za WOW vina by Peugeot, dizajnGrupa

Skulpture dizajnerskog studija “Grupa” koje se uručuju pobjednicima

Ako do sada niste shvatili zašto je važno razumijeti što žene žele, ispričat ću vam za kraj jednu scenu  iz filma nakon koje će vam to sigurno postati jasnije. Naime, kada Nick dolazi po pomoć psihijatrice nakon što je uslijed udara strujom dobio nevjerojatnu sposobnost da čuje sve ono što se zbiva u ženskoj glavi, ova mu odgovara da nema potrebe da se liječi jer „onaj tko zna što žene žele može vladati svijetom“.

 

Posted in Događanja, Nekategorizirano and tagged , , , .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.