ZAGREB VINOCOM 2016. u znaku ekskluzivnih radionica

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u ponedjeljak, 21.11. u 13h povodom nadolazećeg Zagreb Vinocom-a čuli smo razloge organizatora zašto ovaj petak i subotu treba biti u Esplanadi, pa krenimo redom:

Ivan Dropuljić, direktor festivala odmah na početku je ustvrdio da mu je 11. Zagreb Vinocom bio organizacijski najlakši do sada, dodavši: “Već 01.11. bili smo popunjeni!”

Željko Suhadolnik najavio je dvije ekskluzivne radionice. Prva, degustacija vina koja slove za najskuplja na svijetu, ona vinske kuće “Domaine de la Romanée Conti”. “Neće se kušati ono najjače La Romanée Conti, ali i ova ostala su dovoljno jaka”, dodao je, pomalo smijuljeći se, Željko Suhadolnik. Tko zna, znat će što je taj smiješak značio. Dakle, na ovoj radionici kušat će se vina berbi 2000. i 2001. , i to: La Tâche, Grands Échézeaux i Richebourg. Ivan Dropuljić dodaje da radionica nije jeftina, ali da se radi o buteljama koje na polici dosežu cijenu i do 11.000 EUR, a publici Zagreb Vinocoma* bit će dostupna za cijenu od 500 EUR koliko je ulaznica za ovu radionicu. Za Oceanovih 12 radionica će se održati u petak,  25.11.2016. u vremenu od 13.00h do 14.15h u Club Board Roomu. Druga, jednako atraktivna radionica je  vertikala najpoznatijeg vinskog dvorca Chateau Margaux i to od 2008. do 2012. Cijena ove radionice je 2.500,00 kn. A znate li da je upravo to vino tadašnji direktor Apple-a John Sculley pondio Steveu Jobsu u 9 sati ujutro da razbije tremu prije svoje velike prezentacije onog što se zvalo Macintosh, preteće današnjeg Mac-a?

Humanitarnu udrugu Renatokuhari bez granica predstavila je tajnica udruge Marijana Zanze. Pozvala je sve da im se i ove godine prirdruže na humanitarnom cooking show-u s poznatim kuharima za prikupljanje sredstava kako bi se svoj djeci omogućilo da na vrijeme naprave ultrazvuk srca, pregled za koji se u bolnici čeka i po nekoliko mjeseci, a u privatnoj praksi ga je moguće napraviti u roku od nekoliko dana uz naknadu od 500,00 kn. Cilj udruge je pomoći svoj djeci, a posebno onoj lošijeg imovinskog stanja da čim prije dođu na red za UZV srca kako bi se na vrijeme ustanovilo postoji li urođena srčana mana. Za sve posjetitelje i izlagatelje kuhat će se oba dana festivala.

img_2891

– Ja sam predstavila talijansku regiju Marche koja će upravo na Zagreb Vinocomu imati svoje prvo veliko predstavljanje u Hrvatskoj. Regija će biti zastupljena sa 8 vinara i čak 30 različitih vina uz koja će se moći kušati izvanredni autohtoni proizvodi Marchi koje donosi tvrtka Colleta. Također, spomenula sam strašne potrese koji su u zadnja 3 mjeseca pogodila ovu regiju u kojoj tlo još uvijek ne prestaje podrhtavati. Mislim da je to jako važno i da bilo jako nepravedno predstavljanje ove regije ne popratiti sa objašnjenjem što ona trenutno proživljava. U ovim potresima velike štete imali su i vinari, a među onima koji nam dolaze najviše “Azienda Santori” i “Azienda Socci”. Regija će se predstaviti i kroz radionicu Vino&Kino koja će se održati u petak, 25.11. od 16.30 do 17.30. Radionicu smo  osmilili Tiziano i ja, a prikazat će se par scena iz jedne talijanske komedije koja pokazuje suvremeni način života u Italiji. Ideja je sudionike radionice uroniti u “talijansku stvarnost tj. svakodnevicu” kako bi mogli na pravi način doživjeti i talijansko vino. Cijena radionice je 150,00 kn.

– I šlag na kraju – hrvatski vinari. Posebno su predstavljeni oni koji svake godine šalju svoja vina na ocjenjivanje stručnom žiriju mjesec dana prije festivala u Bergamu i koji se svake godine redovito vrate sa odličjima pa tako i ove. To su Krauthaker vina, vina Belje, vina Jakob i ove godine prvu put u Bergamu sudjelovalo je i Feravino, a njihov enolog Marijan Knežević ponosno je s nama podijelio informaciju da je njihov Merlot Miraz berba 2012. buteljirano u travnju ove godine bilo najbolje ocijenjeno hrvatsko vino na festivalu. Vino će, dakako, svoju premijeru imati u petak u Esplanadi.

Sva spomenuta hrvatska vina ponuđena su nam prije i poslije pressice, a ja sam se po nagovoru poznavatelja vina Denisa Perčića kojemu vjerujem nekako držala Krauthakerovog Mercsa, kupaže Merlot-a i Cabernet Sauvignona. Radi se o elegantnom i pitkom vinu koje se rado pije u posebnim prilikama npr. kad se najavljuje Zagreb Vinocom, ali bila bih ga rado ponijela i doma i s njim zalila pastu al pomodoro koju sam po povratku s pressice na brzinu ukućanima spremila za ručak.

Što više reći od ovoga? Ako volite dobra vina, dobro razmislite gdje ćete biti ovaj petak i subotu od 11h do 18h.

*Kaže Željko Suhadolnik da to nije Vinocom, nego Zagreb Vinocom pa eto svima na ravnanje:)

 

img_2878

15205539_10209524437001335_1378685143_o

fOTO: Denis Perčić

15183852_10209524437041336_1604541083_o

fOTO: Denis Perčić

img_2878

img_2888

 

Posted in Najave, Vinska događanja and tagged , , , , , .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.