Zadarski domaćini, zinfandel i WOW

Svima je poznato da hrvatska udruga WOW – Žene i vino organizira svake godine Festival ružičastih vina i pjenušaca popularno nazvan Pink Day, ali možda je manje poznato da male pčelice iz WOW košnice vrijedno rade tokom cijele godine i organiziraju cijeli niz jedinstvenih vinskih događanja diljem naše zemlje, a ponekad i šire. Prošle subote, 28. studenog, naše gđe. i gđice otisnule su se do svog zadarskog ogranka gdje su im domaćini bili poznati zadarski restoran KORNAT i tvrtka  Vinski dvori sa svojim vinima KAIROS. U restoranu KORNAT WOWice su organizirale večeru na kojoj su predstavljena 3 lica autohtone hrvatske vinske sorte znane pod različitim nazivima kao zinfandel, crljenak, tribidrag, pribidrag itd.

Evo što WOWice kažu o vinima predstavljenima te večeri:

Vina Kairos Tragurion cuvee, Plavac mali, Crljenak Kairos & Kornat večer Zinfandela (1)

  • Zinfandel/crljenak KAIROS

Crljenak/zinfandel  2011  – suho je i vatreno vino nježnog voćnog mirisa koje je 14 mjeseci dozrijevalo u barrique bačvama. Njegove lijepe voćne arome tamnog bobičastog voća i suhe šljive, uz udahe mediteranske makije, nagovješćuju već na nosu moćno južno vino, koje ipak ima i posebnu eleganciju i pitkost.  Punog okusa, lijepog tijela, iznimne uravnoteženosti i slasnosti, a nježni doticaji barrique bačvica samo nadopunjuju njegovu eleganciju a to je bez sumnje i vino s potencijalom duljeg odležavanja.  Iza njega stoji  tvrtka Vinski dvori iz Trogira, a ime Kairos odlično je pogođeno za njihova vina koja kao da  potvrđuju mit o bogu sretnog trenutka Kairosu. Očito je dotaknuo trogirsko-kaštelansko vinogorje! Vinski dvori imaju ambiciju da osim što postaju sve ozbiljan igrač u vinskom svijetu, svoj prekrasni položaj na sunčanoj padini brdašca Babe (naselje Plano), na padinama kod Trogira pretvore u mini turističku destinaciju, tj. da za turiste posjet njihovom vinogradu postane svojevsrni obavezni „lik“ pri posjetu Dalmaciji – misli Ljubo Jelavić, direktor tvrtke Vinski dvori.

  • Crljenak Kraljevski vinogradi

Crljenak 2013 – voćno je, pitko vino mekih aroma i intenzivne rubinski crvene boje. Arome su naglašenog voćnog šarma borovnice, kupine, šljive i maline, a na nepcu je vino zaokruženo.  Kraljevski vinogradi podignuti su u ekstremnim uvjetima, na kamentiom tlu slikovitih padina iznad Petrčana i Punta skale. Vrhunska kvaliteta grožđa i izvrstan okus rezultat su posebne mikroklime, položaja uz more, optimalnog nagiba vinograda na jugozapad i stalnog strujanja zraka s mora i s Velebita, te cjelodnevne izloženosti suncu, prosječno čak 2600 sati godišnje. Bura djeluje kao ventilator koji prozračuje grožđe u kamenoj podlozi, a noću hladan zrak s Velebita omogućuje stvaranje moćnih ekstrakata.  Pogled iz vinograda puca na Zadar, otoke zadarskog arhipelaga i Velebit. – Naša strast prema kvaliteti utkana je u svaku kapljicu vina, a istinska usmjerenost na autohtono, tj. na tri izvorne hrvatske sorte: pošip, plavac mali i crljenak, kao i proizvodnja vrhunskih vina, primarne su odlike naše kuće – kaže direktor Zoran pantalon. I dodaje da očekuje odličnu novu berbu.

  • Zinfandel Benmosché

Zinfandel 2012 – sjajno je pitko vino, svježije od peljeških plavaca i dingača a izvrsno paše uz  crveno meso i divljač. Nekada je na Pelješcu rastao crljenak, sorta koja je nestala dolaskom filoksere, a prilikom krčenja zemlje poznate obitelji peljeških vinara Mrgudića/Bure da bi se ondje posadili novi vinogradi, nađene su tri stare loze čija je DNA analiza potvrdila da se radi upravo o preživjelim lozama crljenka. Zanimljivo je da je Marija Mrgudić, ne znajući da postoje stare loze – baš na tom mjestu posadila svoj novi vinograd zinfandela i to u suradnji s prijateljem i američkim partnerom Robertom Benmoschéom. On je želio uložiti  u vino i nagovarao je na partnerstvo, ali ne želeći dijeliti obiteljsko naslijeđe Marija je predložila novi projekt: sadnju zinfandela. – Tako je Benmosché uvezao 1500 trsova zinfandela iz Kalifornije, i vratio tu staru sortu kući na Pelješac – kaže Marija Mrgudić, i dodaje da će svaka iduća berba biti sve bolja.

***

Uz birana jela restorana KORNAT pila su se još dva izuzetna vina – pošip Punta Skala, Kraljevski vinogradi, 2014Tragurion Cuvée Kairos 2011, kupaža stranih sorti: merlota, cabernet sauvignona, syraha i tempranilla- suho, gusto crno vino punog okusa, visokih alkohola i nešto izraženijih tanina  koji se, sačinjen od svih crnih sorti koje se nalaze u njihovom vinogradu, svojim bogatstvom velikih sorti uspješno stopio s mediteranskim okružjem i tim posebnim terroirom.

Kako su se ova vina sljubila s hranom možete pogledati na fotografijama, iako, to zapravo nikada nećete saznati, ako te večeri niste bili tamo.

Foto: Julio Frangen

Kairos & Kornat večer Zinfandela (8) Kairos & Kornat večer Zinfandela (7) Kairos & Kornat večer Zinfandela (12) Kairos & Kornat večer Zinfandela (11) Kairos & Kornat večer Zinfandela (10) Kairos & Kornat večer Zinfandela (8)_1 poziv_kornat_kairos_novinari

Posted in Događanja, Vinske večeri and tagged , , , , .

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.