After work druženje u Pizza baru uz vina Rizman i filmove

Te večeri, dok je većina stanovnika metropole odlazila svojim kućama nakon još jednog radnog dana, nekolicina njih odlučila ga je provesti na ponešto drugačiji način. Nas tridesetak skupilo se tog četvrtka uoči Valentinova u zagrebačkoj pizzeriji “Pizza bar” očekujući početak Vina & kina. Dok su ljudi pristizali, u pozadini se čuo Mario Biondi koji je svojim moćnim i uvjerljivim glasom goste polako ispraćao do svojih mjesta za stolovima. Meni osobno srce svaki put padne u ugodnu aritmiju kad čujem njegovu obradu Battistijeve pjesme “Prendila così”, a posebno volim onaj dio na samom početku kad on razbije led sa “No che non vorrei…” ili ono još malo dalje kad kaže: “Ma che sciocca sei, ma che sciocca sei…”. Pjesma se može i mora poslušati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=81mDbksGb7k

Mi smo te večeri razbili led sa roséom Rusula koju je, kao i sva ostala vina kuće Rizman, predstavio osobno vinar Damir Štimac. Degustacija je bila neobična po tome što su prezentaciju vina pratile scene iz filmove koje su, s Valentinovim pred vratima, bile sve ljubavne tematike.

Od Damira smo saznali da je Rizman obiteljska vinarija, da sva vina dolaze iz vinogorja Komarna, da je Rizman bio nadimak njihovog pradjeda i da posebnu pažnju polažu na hrvatske autohtone sorte grožđa. Tako je veliki uspjeh  te večeri imao Pošip Nonno berba 2015, a Tribidrag, koji je bio iznenađenje, odmah je postao miljenik ženskog dijela publike. Između Pošipa i Tribidraga kušali smo još i dva plavca: Brime (vino za svaki dan koje je dostupno već po cijeni od 60,00 kn) i Primus (ozbiljniji plavac za posebne prilike dostupan po cijeni od 140,00 kn). Uz plavce su u Pizza baru, između ostalog, pripremili i pizzu s tartufima s kojom su na nedavno održanom pizza cup-u “Mainardi&Caputo” osvojili treće mjesto.

Što se filma tiče, čini se da je publiku najviše osvojila scena iz Casablance (Michael Curtiz, 1942.) u kojoj Ilsa dolazi u Rickov klub i moli Sama da joj odsvira “As Time Goes By”. Scena koja je uslijedila odmah nakon ove je ona u kojoj će Rick izgovoriti neke od najcitiranijih redaka Casablance: “Of all the gin joints, in all the towns, in all the world, she walks into mine / Od svih barova, u svim gradovima svijeta, morala je ušetati u moj.”

I za kraj, nadam se da gosti koji su od svih mjesta u gradu taj četvrtak ušetali na Vino & kino nisu požalili…

 

Posted in Događanja, Film, Prezentacija vina, Vino&kino, Vinska događanja, Vinska radionica, Vinske večeri and tagged , , , , .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.