Vino & Kino – mućkalo se čašom, ali i glavom

Dobro vino je poput dobrog filma: traje kratko i u ustima ostavlja okus slave; novo je sa svakim gutljajem i, baš kao što to biva sa filmom, sa svakim kušanjem ponovno se rađa.

-Federico Fellini

IMG_3515

Kad me Tiziano Cacciani zamolio za pomoć oko prezentacije vina regije Marche, odmah sam mu predložila da to pokušamo napraviti u kulturnom kontekstu koji se odnosi na zemlju iz koje vina dolaze, a to je Italija. Međutim, postavio mi je pitanje kako ostvariti taj kontekst. Moj odgovor bio je jednostavan, a to je film. Tiziano je prihvatio moju inicijativu i tako se u četvrtak, 17.03. u restoranu Potkova održala prva prezentacija vina koja je dobila podršku kina, dakle Vino&Kino. Otprilike 40 sudionika Vina&Kina moglo je kušati 13 vina iz regije Marche koja su dobila uporište u 5 nazovimo ih vinskih scena iz poznatih talijanskih filmova (Slatki život, Kradljivci bicikla, Toliko smo se voljeli i Jedno južnjačko poduzeće).

IMG_3395

Tiziano se pokazao kao najbolji veleposlanik svoje regije Marche. Predstavio nam je njezino povijesno i kulturno, a zatim i gastronomsko nasljeđe. Čaše su se punile autohtonim vinima Verdicchio, Rosso Conero i Rosso Piceno, a tanjuri tipičnim sirevima i salamama ovoga kraja.

 

Evo što smo sve kušali te večeri:

VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI (MONTECAROTTO) SPUMANTIZZATO “OPALE” AZIENDA MONCARO ALK 11,5%

PASSERINA IGT AZIENDA DI RUSCIO ALK 12,5%

INCROCIO BRUNI 54 AZIENDA STROLOGO ALK 13%

VERDICCHIO DI MATELICA AZIENDA GAGLIARDI ALK 13,5%

VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI CLASSICO “STAPHYLE” (STAFFOLO) AZIENDA SIMONETTI ALK 13,5%

VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI CLASSICO SUPERIORE “DESERTO” (CASTELPLANIO) AZIENDA SOCCI ALK 13,5%

ROSATO “ANNO UNO” AZIENDA COL DI CORTE (MONTECAROTTO) ALK 13%

LACRIMA DI MORRO D’ALBA AZIENDA LUCCHETTI ALK 12,5%

ROSSO PICENO “FONTANA FULLON” AZIENDA DI RUSCIO ALK 13%

ROSSO CONERO “JULIUS” AZIENDA STROLOGO ALK 13,5%

ROSSO CONERO “PRIMO DI TRE” ANGELI DI VARANO ALK 13,5%

ROSSO CONERO AZIENDA LANARI ALK 14%

VERDICCHIO DEI CASTELLI DI JESI (MONTECAROTTO) PASSITO “TOR DI RUTA” AZIENDA MONCARO ALK 13%

UZ NAVEDENA VINA  KUŠALI SMO SIREVE SIRANE “MARTARELLI” I SALAME KUĆE “DEL CONERO”.

Međutim, nije se samo mućkalo čašom, nego i glavom!!!

IMG_3329capture

Pokazalo se da su Vino&Kino komplementaran spoj te da nam i jedan i drugi ukazuju na jače i oštrije razumijevanje stvarnosti. Kino to radi na sebi svojstven način (pokazali smo na radionici), a vino to radi na sebi svojstven način. Izreka IN VINO VERITAS nikako nije slučajna. Kao argument za ovu konstataciju poslužili su nam citati filmaša Francisa Forda Coppole, zatim talijanskog gastronoma, tj. više od gastronoma, legendarnog Luigija Veronellija i našeg filozofa vina i metafizičara Darka Petrovića Skradinjanca.

IMG_3282

 

Govorili smo o sličnosti između vina i filma; dotaknuli smo moderni, ali i postmoderni koncept vina; pokazali smo kako su autori Stinine bijele etikete, ne znajući, dekonstruirali vino. Potaknuli smo vinsku diskusiju i uzburkali vinske duše, a te večeri činilo se da nam se pridružila, sasvim iznenada, još jedna. Bila je to vinska duša Zlatana Plenkovića kada smo saznali da je otišla na nebo. Od tamo nas je sigurno i on mogao vidjeti.

Željko Suhadolnik, jedan od sudionika večeri, ovim ga je riječima ispratio na vječni put:

“ZLATAN GRAND CRUH! – Otišao je iznenada, izravno s plavog mora, preko svojega grand crua (čitaj: grand kru) Svete Nedjelje prema nebu, kroz oblake… Bio je Zlatan od početka. Bio je grand (velik) kao kuća. Bio je dobar kao kruh. Bio je, osobno, grand cru. Naš dragi ZLATAN GRAND CRU(H)…”

Ima tu neke simbolike. Gdje god ima vina, ima i simbolike, inspiracija samo dođe, pjesma poteče, u srce dira…

I kako ono Fellini reče:  „Dobro vino je poput dobrog filma…“

***

IMG_3552IMG_3530IMG_3497

Međutim, jedna večer nam nije bila dovoljna. S obzirom na količinu i raznolikost vinskih etiketa kojima nas je Tiziano obasuo, organizirali smo i drugu večer, a na njoj smo isto kušali reprezentativna vina Marchi, ali u ‘riserva’ izvedbi. Naime, da bi vino nosilo oznaku ‘riserva’, prema talijanskoj specifikaciji, ne samo da treba biti od pomnije selekcioniranog grožđa, nego ta vina moraju biti odnjegovana u bačvama najmanje od 14 do 16 mjeseci i u bocama najmanje 6 mjeseci prije izlaska na tržište. Bila je to ponešto intimnija večer kada smo se mogli u miru podružiti i popričati sa svakim vinom, a Tiziano se potrudio da preko svakog vina ponaosob upoznamo i njegova tvorca.

Vina koja smo tu večer kušali su:

VERDICCHIO “COL DI CORTE” DOCG. ALC. 14%, 2011.

VERDICCHIO NOVALI “MONCARO” DOCG. ALC. 14%

ROSSO CONERO  FIBBIO “LANARI” DOCG. ALC. 15%, 2011.

ROSSO CONERO STILE LIBERO  “ANGELI DI VARANO” DOCG. ALC. 14%, 2011.

EREBO “SANTORI” BLEND 4 SORTE: MONTEPULCIANO, CABERNET, SANGIOVESE, MERLOT IGT. ALC. 14%

ROSSO CONERO CIMERIO “MONCARO” DOCG. ALC. 13%

ROSSO CONERO I VIGNETI DEL PARCO “MONCARO” DOCG. ALC. 13,5%

ROSSO CONERO TRAIANO “STROLOGO” DOC.  ALC. 14%, 2008.

ROSSO CONERO DECEBALO “STROLOGO” DOCG. ALC. 14%

ROSSO CONERO PIGMENTO “CONTE LEOPARDI” DOCG. ALC. 14%

Na zadovoljstvo sviju, večer smo završili društvenom igrom  „začepi i zbriši“ tj. za svaku bocu otvorenog vina koju si začepio dobio bi jednu istu takvu neotvorenu.

Prije nego se popeo na brod za Anconu, a vidiš vraga nekad su bila dva broda koja su iz Splita vozila za Anconu i zvali  su se Tiziano i Tintoreno (hvala Željku Suhadolniku što me na to podsjetio), Tiziano mi je telefonom poručio: „It was fantastic experience! I’ll be back!“

Prije odjave treba zahvaliti prijateljima i sponzorima koji su podržali ovog događanje i zahvaljujući kojima smo ga uspjeli realizirati, a to su: Produkcijska kuća Proteam, Studio za dizajn Reci Da, Restoran Potkova, Udruga WOW – Žene i vino i Talijanski institut za kulturu u Zagrebu.

IMG_3595

Posted in Događanja, Film, Vinske večeri and tagged , , , , , , .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.