Večer hrvatskih vina i hrvatskog filma za koju se u Anconi tražila karta više

Događanje: Vino & kino u Anconi

Datum: 04. ožujak 2017. od 19h do 2h ujutro

Mjesto: Museo di Giocattolo u Anconi

Publika: Talijani i Hrvati

Organizator: sommelier Tiziano Cacciani u suradnji s Jelenom Bulum

Ankonetanski sommelier Tiziano Cacciani već godinama uspješno educira talijansku publiku o hrvatskim vinima, a kad smo njima dodali i hrvatsku kulturu tj. film dobili smo večer za koju se 04. ožujka 2017. u Anconi tražila karta više. Večer je održana u unikatnom prostoru Muzeja igračaka koji je ispresijecan predmetima koji dolaze iz lifestyle-a nekih prošlih vremena i u kojemu se iluzija i zbilja spajaju u jedinstveno iskustvo za svakog posjetitelja.

Museo di Giocattolo

Na početku večeri objasnila sam da vino i kino nisu slučajan spoj. Vino je za mene prvenstveno kulturni proizvod i smatram da ga treba razumijevati u kontekstu kulture kojoj pripada. Nijedan medij ne može taj kontekst tako kvalitetno simulirati kao  što to može film, pa sam prije degustacije odlučila prikazati 3 scene iz filma Dalibora Matanića Zvizdan (2015.) koje nam je ljubazno ustupila i pripremila producentska kuća Kinorama. Možda najkraće rečeno, film prikazuje kako ovdje uvijek grije neko čudno zvizdansko sunce i da je dovoljna samo mala iskra da zapali odnose među različitim nacionalnostima na ovim prostorima.

Mislim da su scene koja sam prikazala izrazito dojmile publiku, pa smo o filmu još dugo razgovarali.  Oni koji su ga gledali, bilo ih je troje, podijelili su sa mnom oduševljenje fotografijama, stilom naracije koji je drugačiji od svega onoga na što su navikli, a osobito ih se dojmila činjenica da je u filmu prikazan rat bez gotovo ijednog ispaljenog metka (osim negdje pri početku filma).

Nakon što smo pogledali filmske scene svima je godila čaša vina. Večer smo započeli Istarskom malvazijom Milenka Matića. Ostala vina koja smo odabrali za tu večer su:

  1. Istarska malvazija Matić 2016
  2. Graševina Kolar 2016
  3. Graševina Dika Feravino 2016
  4. Frankovka Kolar 2013
  5. Bogondon 2015
  6. Plavac mali Stina Majstor 2013
  7. Frankovka Miraz 2012
  8. Muškat ruža Matić 2015
  9. Graševina Krauthaker izborna berba prosušenih bobica 2012

Devet vina pratilo je 9 slijedova sa specijalitetima kuhinje tipične za regiju Marche.  Ideja je bila “otvoriti” talijansku kuhinju za hrvatska vina i pokazati kako ovakvi spojevi rađaju nove i zanimljive okuse. Čini mi se da je publika ovu ideju odlično prihvatila: Istarska malvazija Matić bila je aspolutni uspjeh, između ostalog i stoga što je Malvasia Istriana vrlo često vino na Tizianovim radionicama, Graševina Kolar, zbog svojih nježnih voćnih aroma, postala je miljenikom ženske publike, a Frankovka Miraz za mnoge je bila otkriće večeri.  Stinin Plavac mali već svi dobro poznaju, a kaže mi Tiziano da se uvijek iznova svi oduševe njegovom bijelom etiketom. Te večeri i nas nekoliko  našlo je inspiraciju u toj bijelogj etiketi pa smo se na jednu bocu potpisali i ostavili vlasniku muzeja u znak sjećanja na večer hrvatskog vina i filma u Anconi. I kako to obično biva, na kraju večeri vino koje se iščekivalo cijelu večer: Graševina Krauthaker izborna berba prosušenih bobica s aromama koje može dati samo slavonska zemlja. Nismo mogli s boljim vino završiti večer, a pijuckalo se ono i pričale priče o Hrvatskoj još dugo u noć. Mislim da će se nakon ovog događanja pričati još i više.

POSEBNE ZAHVALE:

Sestre Ilaria i Ilenia Marziali iz cateringa Pizze i Delizie koje su uspjele iz kuhinje od 1 metra kvadratnog iznijeti 9 slijedova hrane za 50 ljudi.

Domaćin Gabriele Ogiva i njegovi roditelji iz Museo di Giocattolo

Ankica Jurić Tilić iz Kinorame

Martin Milinković iz MRTN medije

Milenko Matić iz Vinske kuće Matić

Sibila Mijatović Kolar iz Podruma Kolar

Luka Vrga i Jenette Šimić  iz Feravina

Emil Mehdin iz Jako vino winery

Martina Krauthaker Grgić iz vinarije Krauthaker

Posebna zahvala sommelieru Tizianu Caccianiju jednoj od ključnih figura za uspjeh ove večere i njegovoj partnerici, naravno Hrvatici, Vesni Milanović.

I najveća hvala fenomenalnoj publici koja je došla bez ikakvih predrasuda sa željom da nešto fino pojede, popije i doživi Hrvatsku iz jedne drugačije i nove perspektive.

 

Posted in Degustacija vina, Događanja, Hrvatska vina, Vino&kino, Vinska radionica, Vinske večeri and tagged , , , , , , , , , .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.