Treća vinska radionica španjolskih vina u Hrvatskoj

Događanje: Vinska radionica španjolskih vina

Datum: 20. listopada 2016.

Mjesto: Hotel Sheraton Zagreb

Organizator: Španjolski institut ICEX i Ured za gospodarstvo i trgovinu pri Veleposlanstvu Španjolske u Zagrebu

Sudionici: profesionalci iz sektora

img_2489

Čini se da je trend globalizacije toliko uzmakao da je sve teže pronaći proizvod koji bi po svojim karakteristikama bio prepoznatljiv za zemlju iz koje dolazi. Iako je i dalje Njemačka sinonim za kvalitetne automobile, Italija za cipele, a Francuska za parfeme, razgovori o ovim temama često se svode na “sve ti je to danas manje više isto”. Vrlo često to čujem za hollywoodske filmove i mislim da tu nismo toliko daleko od istine. Radi se o filmovima koji se obraćaju publici cijeloga svijeta i bez obzira kakvu priču pričali, oni su pročišćeni od specifičnih kulturnih obilježja pojedine zemlje. Oni projiciraju jednu globalnu, univerzalnu kulturu koja mora biti jednako razumljiva gledatelju u Pekingu, Portoriku ili Ponikvama. Preveliki su tu ulozi u igri, a da ne bi svaki detalj bio testiran i po nekoliko puta na fokusnim grupama prije nego što uđe u film. Nije sporno da ti filmovi imaju jako puno drugih kvaliteta, ali autentičnosti i spontanosti meni u njima definitivno nedostaje.

Kad dođemo do hrane i pića tu bi situacija trebala biti nešto raznolikija, iako se ne mogu sjetiti nikoga tko tako efikasno demonstrira globalizacijsku silu kao Mc Donald’s i Coca cola. S druge strane, sjetimo se maslinovih ulja, sireva, suhomesnatih proizvode, pojedinih pasmine životinja, sorta voća, raznih jela itd. Sve su to stvari koje se mogu naći na popisu autohtonog blaga neke zemlje i čija veza sa teritorijem se može zakonski zaštiti. Ipak, čini mi se da nitko tu vezu tako ljubomorno, i praktički odvajkada, ne čuva kao što je čuvaju vina. Upravo zbog toga razveselio me poziv Ureda za gospodarstvo i trgovinu pri Veleposlanstvu Španjolske u Zagrebu za sudjelovanje na radionici španjolskih vina koja se održavala krajem listopada u Hotelu Sheraton u Zagrebu. Znala sam da ću sa vinima okusiti i djelić španjolskog temperamenta, španjolske kulture i španjolskog teritorija. Vina, ako su dobra,  su definitivno proizvodi koji mogu pričati i na ovim razinama.

img_2501

 

img_2503

Prije nego izbliza zavirimo u okuse same radionice, nije naodmet ponoviti, što se mene tiče, i po prvi puta saznati, neke opće podatke[1] o Španjolskoj kao vinogradarskoj zemlji. Iako Španjolska ima više zemlje namijenjene uzgoju vinove loze, nego bilo koja druga zemlja na svijetu, ona je treći najveći proizvođač vina, odmah iza Francuske i Italije. Španjolska ima razrađen sustav označavanja kvalitete vina i vinari se toga poprilično ozbiljno pridržavaju. Ovo su najvažnije oznake izvornosti, odnosno zemljopisnog porijekla u Španjolskoj[2].

DO (Vinos de Denominación de Origen) – odnosi se na visoko kvalitetno vino sa zaštićenom  oznakom izvornosti. Ovo vino proizvedeno  je u skladu s parametrima koje propisuje  nadležno regulatorno tijelo.

DOCa (Vinos de Denominación de Origen Calificada) – viša je razina od DO. Odnosi se na vino koje je dostiglo vrlo visoku razinu kvalitete kroz duži vremenski period. Rioja je bila prva  regija koja se deklarirala kao DOCa.

VP (Vinos de Pago) – vino imanja, najviša je kategorija, odnosi se na vino prepoznatljivog ugleda dobiveno od grožđa koje je raslo u specifičnim uvjetima klime i tla koji čine određeno područje, odnosno lokalitet jedinstvenima.

VT (Vinos de la Tierra) – vina zaštićenog zemljopisnog porijekla koja dolaze iz bilo koje od velikih i geografski specifičnih zona.

 

Vratimo se sada na vina koja smo mi imali priliku kušati na radionici koju je vodio Franjo Francem, dopredsjednik Hrvatskog sommelier kluba. Predstavljeno nam je ukupno 8 vinarija, i to: Perelada, Freixenet, Tomàs Cusiné, Parés Baltà, Bodegas Faustino, Baigorri, Protos i Callejo. Od ukupno 13 vina koja smo kušali, 9 ih nosi oznaku DO, a 4 DOCa, a čak 8 vina bilo je, ako ne 100% onda sigurno većim dijelom, na bazi tempranilla; 7 od predstavljenih vina dostupna su i u Hrvatskoj, i to: Cava Brut Reserva Perelada (AWT International d.o.o.), Freixenet Malvasia Reserva Vintage 2009 (Vivat Fina vina d.o.o.o), Tomàs Cusiné Auzells 2015 (Vinolicious), Parés Baltà Indigena 2014 (AWT International d.o.o.), Tomàs Cusiné Drac Magic 2014 (Vinolicious), Majuelos de Callejo 2012, (Vrutak d.o.o.) i Gran Callejo 2009 (Vrutak d.o.o.).

img_2534

Vino koje se meni možda najviše svidilo, a sudeći po reakcijama nisam bila jedina, je BAIGORRI de Garage 2011. Vino je to 100% na bazi tempranilla s oznakom izvornosti DOCa Rioja. Vino još nema uvoznika u Hrvatskoj, a možda će ga nakon ove radionice pronaći. Inače, ovo vino je bilo 11 po redu, a kako sam pazila da s prevelikom količinom ne pokvarim dojam ovdje sam se odlučila zaustaviti. Uostalom, to vino je u velikoj mjeri zadovoljilo moja očekivanja. S njim je u čašu ušlo zaista nešto dubinsko, španjolsko, iskonsko, rubinsko…a to je uostalom bio osjećaj po koji sam i došla. Franjo Francem ga je ovako opisao: “Rubinsko crvena boja, robustno, intenzivnog mirisa, bogato i kompleksno. Duhan, dim, mirodije, papar i crni papar. Sadržajno vino. Odlično vino.” Ako mi je i bilo krivo što sam ustuknula pred kušanjem vina 12 i 13 tj. posljednja dva vina, sjetila sam se izreke koju iskusni hedonisti sigurno znaju, a to je da treba stati ne onda kada je kraj, nego onda kada je najbolje.

OFF THE RECORD:
Osim mene na radionici nas je bilo 10-ak WOWica uključujući i Predsjednicu koja nas voli vidjeti na okupu pa nas je “sakupljala” za zajedničku fotku. Fotografija koju vidite niže je rezultat mojih napora da se snađem s novim selfie stickom  kako bih zapisala još jedan trenutak zajedništva u WOW  memoare. U neslužbenom dijelu događanja neslužbeno sam, i ugodno kao i uvijek, časkala malo sa Mustafom Topčagićem, vidjela sam da je nezaustavljiva Diana Mikloš, pronašla pravu strast u vinu i polaže WSET tečajeve. Još je bila pod dojmom zadnja tri vina večeri. Kad je vidio da ga tražim sa selfie stickom Vinopija je pobjego glavom bez obzira, i tako čitateljicama i čitateljima ove rubrike uskratio prizor još jednog dragog nam vinskog lica… KRAJ.

[1] Walton, S. (2006.), Enciklopedija svjetskih vina, prev. Rajna Maršanić, Rijeka: Leo-commerce

[2] Ove oznake u engleskom originalu nalaze se u skripti koju je od organizatora dobio svaki sudionik radionice

img_2543

img_2538   img_2539  img_2533   img_2494-1img_2509 img_2516

img_2528

img_2526

img_2522

img_2510

 

img_2530

 

Posted in Događanja, Prezentacija vina, Španjolska vina, Vinska radionica and tagged , , , .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.