S vinima Kolar u Vivatu otvorena sezona WOW vinskih događanja

 

Kad završe ljetne ferije, i opremu za more pospremimo u kutije visoko na ormaru, kad nam se dobro poznata ikonografija jeseni uvuče u svakodnevnicu – prvo lišće na zemlji u parku ispred kuće, prva jutarnja magla, prvi baloner i prve salonke nakon sandala  – tada, WOWice znaju, vrijeme je da se otvori sezona vinskih događanja.

Ove godine, čast da ju otvore imale su mađarske Hrvatice sestre Sibila i Kinga Kolar koje su iz Baranje stigle u Zagreb i vinoteku Vivat fina vina ispunile svojim osmijesima i svojom otmjenom spokojnošću, ali i mirisima baranjskih specijaliteta i, naravno, vina koja su, ionako atmosferičan, vinski prostor u Folnegovićevoj ulici učinili nekako još mističnijim i baršunastijim, tako da bi ga svatko poželio za okruženje u vlastitom domu.

Podrumi Kolar su obiteljska vinarija s vinogradima u Baranji (općina Suza). Iako je već djed imao podrum u kojem se danas njemu u čast čuvaju crna vina, obitelj se ozbiljno počela baviti vinarstvom 1976. kad su se roditelji uzeli i zasadili nove nasade vinograda, a te godine došla je na svijet i mala Kinga. Tada još nije bilo buteljirana, a vino se prodavalo u rinfuzi na kućnom pragu. Ta vremena su daleko iza njih jer danas se vina Kolar proizvode prema najmodernijoj tehnologiji, a vinarija je proširena i restorantskom ponudom baranjskih specijaliteta koji su spoj bosanske, hrvatske i mađarske kuhinje. Ističu kako je najveća snaga njihove vinarije obiteljsko zajedništvo.

Među 14 etiketa koliko ih trenutno izlazi iz Podruma Kolar trebalo je izdvojiti 5 koje ćemo tu večer kušati, a za to su se pobrinule dvije iznimne i u vinu učene žene koje osobito volimo i cijenimo Martina Bek i Ivana Valić, a i treća koju iznimno volimo i cijenimo i koja je u takvim prilikama neizostavni član stručnog povjerenstva Stanka Miljković. Za rezultat dobili smo selekciju 5 vrhunskih vina koja smo sljubljivali uz baranjske specijalitete: kulen, kulenovu seku, orahnjaču, makovnjaču, špek i čvarke.

A sada malo o nama i vinima…

RAJNSKI RIZLING 2016. – kako je buteljiran samo za ovu priliku WOWice su ga premijerno kušale. Je li to zato što su moja usta žudila za čašom vina ili je ono samo u sebi nosilo neko žudnju, osjećaj dok sam ga pila najbolje je opisati riječima Bele Hamvasa: “Vino je poput dugog tečnog poljupca!”, a poljubac rajnskog rizlinga je bio dubok, tečan i trajao je dugo.

ZELENI SILVANAC 2016. – mistika s njega je već pomalo skinuta. On je “celebrity” među vinima podruma Kolar, a to mu je priznala i konvencionalna vinska kritika DECANTERA poslavši ga kući sa ništa manje nego srebrnom medaljom i osvojenih 91 bodova. Provjerena kvaliteta kojoj se ne škodi vratiti, dapače, čak i po nekoliko puta.

SIVI PINOT – na ovom, trećem, vinu već smo sa sigurnošću mogli zaključiti kako polusuha vina kakvima su skloni Kolarevi odlično ljube ljutu i slanu hranu. “Kod sljubljivanja”, objašnjava nam Vivatova enologinja Ivana Valić, “potrebno je imati u ustima sve elemente okusa i to je znak da ste dobro spojili hranu s vinom, a i vino je lijepo posloženo.” Ovdje se također otvorilo pitanje razlike u stilu između slavonskih i baranjskih vina, a očito je da će to postati i zasebna tema jedne od sljedećih WOW radionica.

ROSÉ – baza mu je frankovka uz dodatak cabernet sauvignona i malo pinota crnog. Ovaj rosé iz 2016. podijelio je prisutne na dva tabora: one koji smatraju da rosé mora nužno biti jednogodišnje vino i one koji drže da neki roséi starenjem mogu razviti iznimne i zanimljive arome. Mainstreamu uvijek postoji alternativa, a i vinski underground postaje sve glasniji.

Prijelaz s bijelih na crna vina označila je zgodna upadica vinarke Monike Prović koja je citirajući svog oca rekla: “Bijela vina su za smijeh, a crna za grijeh!” I tako smo se navukle na grijeh…

FRANKOVKA PERSONAL COLLECTION 2013. – obitelj Kolar se relativno nedavno počela baviti i crnim vinima, ali izborom frankovke napravili su pun pogodak. Naime, frankovka postaje “in” vino i tako će ostati barem još nekoliko narednih godina ako je vjerovati vinskim kritičarima. Ova frankova pokupila je ovacije okupljenih, a kako ju je s posebnim žarom pio G.E.T.ovac Tomislav Stiplošek, bilo nam je drago da je baš G.E.T. Report bio ovaj put jedan od medija pozvanih da poprate događanje.

CABERNET SAUVIGNON PERSONAL COLLECTION 2013. – vino s kojim smo završili večer je vino velike energije i potencijala, ali je još premlado da se s njima nosi baš kao što se ponekad ne znamo nositi s komplimentima pa pomislimo da nam bar nisu ništa rekli. Možda je i ovo vino pomislilo da se prerano potočilo, ali bez brige, stručnjaci su se složili da će kroz 2-3 godine zasjati u čaši punim sjajem.

I dok su Sibila i Kinga pričale priču o vinariji, Ivana Valić je bila zadužena za organoleptiku, ali nije propustila dobaciti ni pokoji iskričavi komentar koji bi Sanja Muzaferija brzo pretvarala u plamen koji je neprestano podgrijavao, ionako začinjenu, atmosferu, a i domaćin u Vivatu, Boris Ivančić, se odlično s nama nosio, a kako i ne bi kad pozna WOWice “odmalena”.

Je li to zbog odlične atmosfere, odličnog vina ili dobrog društva radionica se  pretvorila u pedagoški savršen format kojemu mnogi teže, a rijetki ga uspijevaju ostvarit: učile smo, učile smo puno, a beskrajno smo se zabavljale i smijale. I ne znam zašto smo se toliko smijale kad su Ivana, Sibila i Kinga baš sve napravila kako treba. Vino je to, a kad je dobro, udara baš tamo gdje treba pa ne treba čuditi da su neke WOWice dok su pile frankovku na nosu osjetile i afričku šljivu… Kolarice donesite nam opet čašu smijeha i smijeh vina, a mogu samo ponoviti ono što je već rekla talijanska pjevačica Mina čiji glas mi u ove jesenske večeri često odzvanja u ušima dok pjeva “Ancora, ancora, ancora…”

 

Posted in Degustacija vina, Hrvatska vina, Prezentacija vina, Vinska događanja, Vinska radionica, Vinske večeri and tagged , , , , , , .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.