Radionica mladih malvazija u sklopu 8. En Primeura u Esplanadi

I ove godine u hotelu Esplanade Zagreb, 11.02. održan je En Primeur na kojem su stručnjaci iz branše, ali i šira javnost mogli degustirati vina berbe 2018., i to: istarske malvazije, žlahtine i autohtone sorte bregovite Hrvatske.

U sklopu sada već 8. po redu En Primeura prisustvovala sam vrlo zanimljivoj radionici „Malvazija kroz različite terroire Istre“ koju je održao dr. sc. Mario Saver s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci. Sa 9 mladih malvazija koje je izabrao kao interesantne uzorke nove berbe proveo nas je kroz 5 različitih dijelova Istre:  centralnu, istočnu, južnu, sjevernu i sjeverozapadnu i zapadnu.

Etikete nam namjerno nije otkrivao kako bismo dobili što cjelovitiji doživljaj ovogodišnjih berbi za koje bi se općenito moglo reći da se radi o  vinima izuzetne svježine i mineralnosti, izražene aromatike, osobito voćne, te naglašenih sortnih karakteristika. Ipak, opće karakteristike ponešto variraju od terroira do terroira pa  pogledajmo redom:

  1. CENTRALNA ISTRA – 2 uzorka:

Klima dijagram pokazuje dosta oborina u 7. i 8. mjesecu. Temperatura je rasla sve do kolovoza, zatim je u rujnu temperatura padala.

Vina imaju izražene voćne aromatike, i to jabuke i breskve s nešto blažim cvjetnim aromama bazge, akacije i jasmina. Boje su svijetlo limun žute s nijansama zelenkaste. Vina su izrazito svježa, lijepe strukture.

Drugi uzorak je bio vrlo sličan prvome, ali aromatika i svježine su bile još nešto izraženije, a sve zaokruženo u jednu toplu eleganciju što ga je činilo mojim apsolutnim favoritom među svim kušanim mladim malvazijama.

  1. ISTOČNA ISTRA – 1 uzorak:

Nema meteorološke postaje za klima dijagram.

Aromatika je dominantno cvjetna – akacija, bazga i lipa – s voćnim notama jabuke, breskve pa čak i grejpfruta. Vrlo harmonično. Ugodne strukture i malo manje izražene svježine. Boja je svjetlo limun žuta.

  1. JUŽNA ISTRA – 2 uzorka:

Klima dijagram pokazuje nešto drugačije vremenske prilike. Jug je u lipnju imao velike količine oborina, a rujan je bio relativno suh. Temperature izmjerene u kolovozu su veće od ostalih klima dijagrama.

Aromatika upućuje na jug. Zrelo voće je dominantno: jabuka, breskva, marelica, ananas i banana. Cvjetne note akacije, bazge i lipe naziru se u pozadini. Radi se o vinima izrazite punoće i jače strukture gdje počinjemo osjećati toplinu juga. Boja svijetložuta sa zelenkastim nijansama.

  1. SJEVER I SVJEVEROZAPAD – 2 uzorka:

Klima dijagram pokazuje dosta oborina u kolovozu, a rujan je suh. Temperature su bile konstantno u porastu, ali nešto niže od juga.

U prvom uzorku  u okusu i dalje dominira voćnost, kao npr. guava, papaja, ananas, citrusi i breskva, čije arome se isprepliću sa začinskim nijansama ružmarina i timijana. Vino ima finu strukturu, laganu gorčinu i određenu mineralnost. Bogato i zaokruženo, ali ne toliko toplo kao malvazije s juga. Vrlo interesantan uzorak.

Drugi uzorak ima vrlo lijepu svježinu. Nešto kompleksnije vino u kojem kroz ugodne voćne mirise citrusa, jabuke, banane i breskve iz pozadine izbijaju cvjetne note bazge jasmina i žutog cvijeća.  Odnos alkohola i kiselina je vrlo ugodan.

  1. ZAPADNA ISTRA – 2 uzorka:

Klima dijagram pokazuje izuzetno velike oborine u lipnju i kolovozu. Srpanj je bio relativno suh, a rujan izrazito suh.

Kod prvog uzorka izrazito su naglašene herbalne note metvice, bosiljka i komorača, a zatim dolaze i voćne note jabuke, agruma i grejpfruta. Miris je kompleksan i intenzivan, a okus harmoničan, fine strukture, ugodne svježine i mineralnosti.

Drugi uzorak je vrlo sličan. U njemu voćno dominira nad herbalnim. Note breskve, marelice, banane i grejpfruta. Gorčina je prisutna i vrlo ugodna. Struktura je nešto jača, lijepa svježina. Boja je svjetlo limun žuta s izraženim zelenkastim nijansama.

 

Posted in Nekategorizirano.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.