Novouređena vinarija Galić u zagrljaju hladne grandioznosti i toplog glamura

Iz dana u dan stižu dokazi da hrvatski vinski potencijal nezaustavljivo raste, a posebno veseli kad jedan takav dokaz dolazi iz Slavonije, točnije Kutjeva, gdje nam je svoja vrata pretpremijerno otvorila novouređena vinarija Galić.

Prošli utorak, 16.10. bila sam dio vinske ekipe koja je u organizaciji Vinarta s dva puna autobusa, pretežno domaćih i stranih novinara, posjetila novo impresivno zdanje vinarije Galić.

Grandiozno ruho za koje su odgovorni arhitekti Tomislav Čurković i Zoran Zidarić iz studija „Dva arhitekta“ već iz autobusa oduzima dah, a u oči odmah upada prepoznatljivi logo u obliku pisanog slova „g“ koji svojom veličinom i ljepotom krasi prednju fasadu vinarije i koji će, sudeći po mnogim kadrovima u koje je ušao, postati zaštitnim znakom ove građevine.

Odmah po izlasku iz autobusa prilazi nam vinar Josip Galić, pozdravlja ponaosob kao pravi domaćin, a za dobrošlicu iz magnum boce toči se Rosé Galić. Ništa nije bilo tako osvježavajuće kao ova kupaža merlota, cabernet sauvignona i crnog pinota, posebno nakon dvoipolsatnog putovanja u autobusu. Zaista bih ga voljela ponovno kušati i testirati tu moćnu svježinu u jednoj drugoj prilici.

S čašama u ruci odlazimo u obilazak vinarije koja je za nas pretpremijerno otvorila svoja vrata jer je službeno otvorenje najavljeno za 09.11. uoči Martinja, ali i na  jubilarnu 10. obljetnicu njezina rada.

Nakon što nas je osvojila svojim vanjskim izgledom slijedio je razgled unutrašnjosti. Hladna vanjština koja proizlazi iz grandioznosti građevine u unutrašnjosti prelazi u dodirljivi glamur koji isijava toplinom i ugodom luksuznog planinskog doma, a moderan kamin na centralnoj poziciji restorana svemu daje dodatni šarm.

Kad smo došli do podruma s bačvama i tankovima od inoxa nastupilo je pravo ushićenje jer mnogi od nas to još nismo vidjeli na ovim prostorima. Novinarka Ana Rogač napisala je na Facebooku da je u svemirskom brodu i nije puno pogriješila. Moderna tehnologija kojom je opremljena ova vinarija nekada je bila rezervirana samo za vinske velesile poput Španjolske, Italije ili Francuske, ali sada ona postaje i hrvatska stvarnost. Svrha ovog podruma, istaknuo je g. Galić, je u mogućnostima koje pruža u istraživanju potencijala vina, a uz glavnog enologa Slavena Jeličića i direktora vinarije Andreja Markulina nesumnjivo će odavde izaći još mnoga iznenađenja.

Nakon obilaska i obilatog hladno-toplog buffeta u restoranu vinarije bili smo spremni za još kušanja, a upravo to bilo je upriličeno u obližnjem dvorcu Kutjevo u čijem su atriju izlagali drugi vinari iz regije: Dvanajščak Kozol, Sontacchi, Bolfan, Kopjar, Petrač, Šember, Feravino, Krauthaker, Tomac. Ovdje sam otkrila pušipel vinske kuće Dvanajščak Kozol, vino koje mi se jako svidjelo I koje ću nastavit istraživat.

Na kraju je uslijedio masterclass Vina Slavonije i Hrvatskog Podunavlja pod palicom Saše Špiranca, ali, nažalost, nije bilo mjesta za sve zainteresirane među kojima sam i sama bila. Ipak, tješila me činjenica da sam mjesto ustupila čovjeku koji je iz New Yorka došao u Kutjevo kušati hrvatska vina – bilo je, ili ja ili Cliff Rames. Ako je hrvatska graševina već u pohodu na New York, bit će mi drago da sam i sama tome dala mali doprinos…Ništa manje nije za očekivati ni od vinarije Galić koja će od sada svojih 300,000 butelja vina godišnje proizvoditi prema najsuvremenijim svjetskim standardima. Tako se to radi.

 

Posted in Nekategorizirano.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.