IZ STRANIH MEDIJA: Priča o Unterebneru, sivom pinotu iz Alto Adigea

Izvor: Vinous.com 13. ožujak 2017.

Pinot Grigio, Pinot Gris, Ruländer, Graubugunder samo su različita imena za istu sortu grožđa – sivi pinot. Iako se ovo vino vrlo često nadijeva pridjevima poput bezukusno, dosadno, beznačajno, industrijsko itd. Ian D’Agata u svom tekstu za vinous.com iznosi činjenice u obranu sivog pinot-a, a kao konkretan argument navodi sive pinote koji se proizvode u talijanskoj sjevernoj pokrajini Alto Adige. Ian D’Agata kaže da oni spadaju u ponajbolja suha bijela vina u zemlji. Među nekoliko kvalitetnih proizvođača ističe zadrugu Tramin koja je imala sreću da im je kellermeister Willi Stürz jedan od najvećih talijanskih vinara.  Zadruga Tramin proizvodi kultni Unterebner, sivi pinot koji ponajbolje pokazuje visoku razinu kvalitete do koje ova sorta može dobaciti.

Unterebner je sivi pinot blagog, bogatog i pomalo senzualnog stila koji je najbolji dokaz koliko dobra hrast može učiniti vinu kad ga se razborito koristi.

Unterebner se proizvodi godišnje u količini od otprilike 25.000 boca, što ni izdaleka nije dovoljno. Unterebner se uvijek prvi proda, a mnogi vinski znalci svake godine ostanu praznih ruku otimajući se za nekoliko boca svog najdražeg nektara.

“‘Ko se zadnji smije, najslađe se smije”, zaključuje Ian D’Agata, aludirajući naravno na podcijenjenost sivog pinota.

Cijeli tekst u originalnoj verziji pročitajte na linku: http://www.vinous.com/articles/tramin-pinot-grigio-unterebner-2002-2015-mar-2017

Photo credit: vinous.com

Posted in Nekategorizirano.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.