Intervju s Brunom Trapanom: “Moja najveća motivacija je želja za igrom.”

People ask the question… what’s a RocknRolla? And I tell ’em – it’s not about drums, drugs, and hospital drips, oh no. There’s more there than that, my friend. We all like a bit of the good life – some the money, some the drugs, others the sex game, the glamour, or the fame. But a RocknRolla, oh, he’s different. Why? Because a real RocknRolla wants the fucking lot. 

– RocknRolla (2008.), Guy Ritchie (omiljen Brunov režiser i film)

Bruno Trapan jedan je od najvećih miljenika hrvatske vinske publike, a vjerojatno i šire. Zbog njegovog širokog muškog osmijeha, njegovih iskrenih i iskričavih očiju i ne zbog njegove divne crne brade, nego zbog njegovih divnih crnih (ali i bijelih i narančastih) vina nemoguće ga je ne voljeti.

Originalni “personality” i urođeni šarm osigurali su mu mjesto među medijski i marketinški najeksponiranijim hrvatskim vinarima.   I on se  ukrcao u vlak  sa chefovima koji ih je iz kuhinjskih zapećaka izveo na vjetrometinu gdje ih pratimo, tračamo, a nekima se s razlogom i divimo. Ako vam je majka nekad potajno priželjkivala da se udate za doktora ili doktoricu, danas neće imati ništa protiv da joj dovedete kuhara ili vinara. Aktualni društveni kodovi dodijelili su im šarm zbog kojeg odmah postajete ljepši, bolji i ​zanimljiviji ljudi​, ukratko, privlačniji. Zbog svega toga, dobili su naklonost ženske publike o kojoj su njihovi prethodnici mogli samo sanjati.​ U tom novom valu publiciteta Bruno pliva kao riba u vodi.

Voli reći da je sam sebi najbolji PR, a da je tome tako potvrđuju njegovi postovi koji se rado lajkaju i komentiraju na društvenim mrežama. Njegova komunikacije je spontana, neposredna i duhovita pa predstavlja pravo osvježenje u vinskom marketingu koji se nerijetko svodi na sterilne kampanje čiji rezultat nije dizanje nego skupljanje prašine na policama s vinom.

Izgradio je sebi image običnog gradskog dečka kojemu je slučajni susret s vinovom lozom promijenio život.  Otkrio je u sebi talent za vino i preko noći se svrstao među najbolje hrvatske vinare. Prvi susret s vinom zbio se 2002. godine, 2006. godine radi svoje prvo vino, a 2010. godine na Vinistri već dobiva nagradu za najbolju malvaziju na svijetu. Taj uspjeh postao je opipljiv,​ kako sam kaže,​ kada je jednom naletio u bar “Employees Only” na Manhattanu i na šanku zatekao tri osobe kako piju njegovu malvaziju Ponente.

Iako ne dolazi iz vinske obitelji, vinska tradicija kao da mu je bila zapisana u DNA, trebalo ju je samo otkriti. I danas se mnogi vinari dive lakoći s kojom Bruno proizvodi vina. Priznaje mi da su u proizvodnji vina bitna 4 “I”: Igra, Improvizacija, Intuicija i Inovacija. “U konačnici, stvar je vrlo jednostavna”​, objašnjava  Bruno sa zagonetnim smiješkom i nastavlja, “moraš imati osjećaj za feeling.” A kako dobiti «osjećaj za feeling», e to je već drugo pitanje.

Kada se niotkuda pojavio na hrvatskoj vinskoj sceni bio je prava mala senzacija pa gotovo da nema važnijeg vinskog pera koje se nije pozabavilo fenomenom Trapana. Za njegovu različitost tražili su se brojni nadimci poput: Che Guevara hrvatskog vinarstva, rock’n’roll vinar, slučajni vinar, party animal, Freddie Mercury za siromašne, Preteran, samo su od nekih.

Nema sumnje, Bruno je svoj i Bruno je drugačiji. Ne poznam nikog tko j​e tako dobro personificirao svoje etikete kao Bruno. Baš kao i on, Trapanova vina su nekonvencionalno konvencionalna, uznemirujuće umirujuća, nedogmatično karizmatična…dalje možete i sami.​

Ni naš intervju nije protekao bez iznenađenja. Iako neposredan i komunikativan, Bruno nije sugovornik kakvog biste poželjeli. Razgovor su nam presijecali bipovi na njegovom telefonu, a oblačići ravnodušnosti koje je Bruno nenamjerno ispuštao kroz dim svoje cigarete povremeno su ulijetali između nas. S obzirom na to kako smo počeli nije se ni po čemu dalo naslutiti da ćemo zaći u duboke vinske teme, pričati o vezi između vina i ljubavi pa čak možda i odgovoriti na pitanje što je to zbog čega volimo Trapanova vina. O svemu tome čitajte u nastavku i pripremite se jer s Brunom nikada  nije dosadno, a jedina stvar koju možete predvidjeti je da je sve nepredvidljivo…

WTE: Nedavno si predstavio svoje prvo prirodno vino Istraditional. Kako si se odlučio na to i zašto ne voliš naziv “orange” tj. “narančasta” vina?

BT: Kao i svako moje vino, nastalo je iz želje za nečim novim, nekom novom igrom. Jednom davno mi je Marjan Simčič rekao da je po njemu veliko bijelo vino od malvazije moguće dobiti samo ako ga se macerira, ali previše, i tako ja probao, macerirao ga 9 dana bez ikakvih kontrola temperature i nakon tih 9 dana smo ga prešali te prebacili na daljnje odležavanje u korištene barrique. Ne volim taj naziv “orange” jer zvuči pomodno. Svi odjednom  žele piti “orange”, a većina ga pokušava napraviti. Osim toga, “orange” me asocira na oksidirano vino, a to nikako nije cilj.

WTE: Nedavno je Wine Station Trapan postao Food & Wine Station. Kakav koncept kuhinje nudiš u svom novootvorenom restoranu?

BT: Koncept je spoj istarsko-talijanske kuhinje s nekim twistom tj. osobnim pečatom mojih kuhara. Nećemo ići na high-end gastronomiju, ali isto tako ideja je izaći iz šablonskih receptura i ponuditi nešto novo i svježe. U ponudi ćemo uvijek imati nekoliko jela s potpisom koja će imati svoje tj. moje vino. Osim toga, imat ćemo i “dnevni ulov” od onoga što se tog dana nađe na tržnici. Realno,  takvo mjesto Puli nedostaje, a mi smo samo 7 km udaljeni od centra.

WTE: Ušao si, praktički, kao outsider u vinski biznis, sad si pokrenuo i nove projekte, otkuda hrabrost i volja za sve to?

BT: Ne znam,​ meni je to nekako prirodno. Od malena sam volio dinamične i pomalo rizične igre. Jedna od mojih najdražih uspomena na djetinjstvo su skokovi sa svih mogućih i nemogućih mjesta i visina. Mislim da mi je to ostavilo određenu dozu adrenalina u krvi koju nastojim održati i danas. Zato sada kada sam «odrasla osoba» i dalje se nastavljam igrati. Možda je moja najveća motivacija želja za igrom, a hrabrost je samo rezultat toga.

WTE: Sigurno je da te djetinjstvo i način kako si ga proveo obilježilo za cijeli život. Ima li neka osoba koja ti je uzor, koja je utjecala na izgradnju tvog “personalitya” ili još utječe?

BT: Pa ima mnogo ljudi čijim vrlinama i karakterima se divim. Ipak, ako bih trebao  izdvojiti nekoga onda je to Che. Volim taj njegov revolucionarni moment i jako mi je fora kad kažu da sam revolucionar u vinima.

WTE: Što najviše voliš kod ljudi?

BT: Ne-iskvarenost. To znači da volim dobre i iskrene ljude, ali opet pomalo zlobne, ne u smislu zločeste, nego provokativne.

 WTE: I ti si takav. To se vidi i po tvojim postovima na facebooku. Također,  u tvojim statusima često nailazim na  reference iz glazbe, filma, pop kulture općenito… Daj nekoliko primjera onoga što voliš?

BT: Od glazbe najčešće slušam ACDC Thunderstruck preko RAM JAMA Black Betty do GOLDEN EARRING Radar Love te ROBBIE WILLIAMSA Road to Mandalay. I, naravno, pjesma koja je obilježila moj dolazak u U.S. : Born to Be Wild​. Od filmaša volim Guy Ritchieja, a posebno njegov film RocknRolla (2008). To mi je možda i jedan od najdražih filmova uopće.

WTE: Ima li Bruno Trapan kakav porok, a da ga smije priznati?

BT: Ima. Vino. Točka.

WTE: Što ima poročno u vinu?

BT: Dobrog vina se ne možeš zasititi.

WTE: Kojeg se ti vina ne možeš zasititi?

BT: Malvazije Goriškog vinara Damjana Podveršića.

WTE: Što misliš zašto vino često uspoređuju sa ženama?

BT: Vjerojatno ima neka poveznica. Ja oboje rado imam pokraj sebe.

WTE: Najpoznatiji filozof vina Mađar Bela Hamvas rekao je da je vino najbliže ljubavi. Bi li se ti složio?

BT: Bih. Vino je eros.

WTE: Ako je vino eros, što tvoja vina čini erotičnima?

BT: Ne znam. Ostavljam to na izbor ljudima koji ih​ piju​.

WTE: Ja mislim da je to tvoj “personality”. Kad ovako s tobom pričam imam osjećaj da si jednom nogom uvijek u zoni zabranjenog. Iako to vjerojatno nije tako, ta “optička varka” funkcionira. 

BT: Funkcionira u kojem smislu?

WTE: Pa isti taj osjećaj imam kad pijem tvoja vina. Kao da radim nešto zabranjeno, a efekt zabranjenog voća uvijek “pali”. Mislim da si to marketinški jako dobro posložio.

BT: Nisam ja to slagao, to se samo posložilo.

WTE: Je li se tako i s vinima sve samo posložilo?

BT: Mislim da nije. Iako je meni vino igra i zabava​, nije sve tako brzo i lagano. Iako izgleda da sam preko noći postao vinar, nekad mi se čini da sam se cijeli svoj život za to pripremao.

​WTE: Reci mi još za kraj koji je najbolji opis vina koji si ikada čuo?

BT: “Od ovog će vina curama padati gaćice.” Hihi…​

Posted in Nekategorizirano.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.