Festival finih vina i fine publike – Vinart Grand Tasting

Dođeš u Laubu? Vidimo se u Laubi? Pričat ćemo ako dođeš u Laubu? itd… Ovako sam se otprilike dogovarala s kolegama uoči Vinart Grand Tastinga koji se 02. i 03. ožujka u organizaciji tvrtke Vinart održavao u Laubi. Jednim od onih prešutnih dogovora Vinart Grand Tasting koji ne samo da zvuči učeno nego i zahtijeva koncentraciju kod izgovora  dobio je svoju kolokvijalnu inačicu: “Lauba”. Bez obzira što se uspjeh nekog festivala mjeri brojkama, brojem prodanih ulaznica, brojem akreditiranih novinara, brojem izlačaga pa u konačnici i brojem kuna, nije li ipak najveći uspjeh dobiti mjesto u svakodnevnom govoru ili kako bi se reklo baš tim govorom “uvriježiti se u narodu”.

Nije to samo zbog izgovora. Lauba se svojim konceptom i interijerom pokazala odličnim saveznikom viziji festivala koju Vinartovci (Saša, Elvira, Ana uključujući i brojne vanjske suradnike) dosljedno provode već 3. godinu za redom: strogo poslovna vinska manifestacija napravljena za profesionalce, otvorena za široku publiku u kojoj je sve podređeno tome da se pozornost usmjeri na vino.

“Vino u centar!”, čini mi se da je otpočetka bila misao vodilja ovog festivala, a da se radi o uspješnoj formuli pokazuje i broj posjetitelja koji je ove godine za 25% veći u odnosu na lani, unatoč upozorenjima meteorologa da se zbog snijega i poledice ne izlazi iz kuća, osim u slučaju nužde. Međutim,  nužda je individualna stvar, a to se najbolje pokazalo u  subotu popodne u Laubi koja je vrvila posjetiteljima koji su kušanje biranih etiketa na jednom mjestu nedvojbeno shvatili kroz sintagmu ” u slučaju nužde.” Potpuno ih razumijem, i sama sam bila među njima. Čak su se i zakleti gradski šmekeri koji najrađe ispijaju svoja vina u kućnoj atmosferi razmilili po Laubi i s entuzijazmom tražili vino koje će na njihovoj vinskoj ljestvici unijeti novi sustav vrijednosti.

Vinartov Grand Tasting obilježile su i atraktivne radionice koje su se 7 dana prije odvijale u hotelu Double Tree by Hilton. Ni tamo se baš nisu događale bezazlene stvari. Počevši od vina, pa do predavača i diskusija koje se tamo vode, neke od njih su bile prave napetice. Rušili su se tabui, padali stereotipi, razbijali mitovi…jedino su čaše ostajale cijele. Ipak je to Vinart Grand Tasting.

****

A sada mala abecede s festivala. Nepotpuna, doduše, jer puno toga zbog nedostatka vremena nisam obišla, ali od onog što sam obišla, ovo bih ponovila:

AGRIS VINA – Nasmijana Jadranka Lešić  nudi mi svoj škrlet iz 2017.. Pitko, svježe, aromatično i elegantno vino s južnih položaja vinogorja Moslovačka Slatina. Drago mi je da me Jadranka nagovorila na škrlet, a to je rekao i novinar Vito Andrić koji nam se nakratko pridružio.

Agris Škrlet 2017. cijena cca. 50 kn.

ARMAN  – Marijan Arman, vinar čiji zagonetni osmijeh daje naslutiti da u svojim vinogradima pored Poreča, u selu Narduči čuva mnoge tajne o vinu koje već godinama uspješno sprema u svoje butelje. Njegova vina, koja odišu nekom uglađenom svevremenskom jednostavnošću, otkrivaju puno više sličnosti ovog vinara sa slavnim modnim kreatorom od zajedničkih slova u prezimenu. To mi potvrđuje i Arman Malvazija.

Arman Malvazija 2017. cijena cca 75 kn

 

BIBICH – Ne znam je li k njemu dođem zbog vina ili zbog filozofije vina. Nikad ga nisam pitala za ime, oduvijek ga zovem Darko Skradinjanac. On mi uvijek ponovi misao Louis Pasteura da je više filozofija u jednoj boci vina, nego u svim knjigama svijeta. Ja mu na to uvijek odgovorim da je Fellini rekao da je dobro vino poput dobrog filma, traje kratko i u ustima ostavlja okus slave i, baš kao što to biva s filmom, sa svakim gutaljem ponovno se rađa. Oboje zaključimo da vino ima božansku dimenziju, a onda me pita: “Maco što ćeš kušati?” “Pa nešto s božanskom dimenzijom”, odgovaram.

Bibich Debit 2017. cijena  77 kn.

ENOZOIK – Kako i priliči kad pričate s čovjekom iz Enozoika Vjeko Štojšićem, vratili smo se malo u prošlost.  Pozorno ga slušam dok mi priča mi o povijesti šampanjske kuće Charles Heidsieck. Upravo je njezin vlasnik bio prvi koji je krajem 19. stoljeća kucajući na sva vrata doveo šampanjac u SAD objašnjavajući sve posebitosti svog proizvodi.  Danas je Charles Heidsieck jedna od najnagrađivanijih kolekcija šampanjaca na svijetu, a njihovi bazni primjerci odležavaju po 8 godina u podrumu prije nego izađu na tržište. Enozoik je jedini ambasador brenda u Hrvatskoj.

NV Charles Heidsieck Brut Reserve Champagne cijena 410,00 kn

IPŠA – Klaudio Ipša jedan je od naših najcijenjenijih uljara, pa sa ništa manjim očekivanjima prilazim njegovom štandu s vinom. I dok mi vino koje lagano otpijam u čaši otkriva neke nove dimenzije malvazije, vinar mi otkriva tehnologiju koja stoji u pozadini: “Maceracija je trajala koliko i fermentacija 18-24 dana, potom je prešana, odležala 1 dan da padnu teški talozi i stavljena u male barriquee 225 gdje je bila 12 mjeseci. Potom je stavljena u veliku inox bačvu gdje se kupažiralo sve male barriquee, a onda je išla u boce i odležala još godinu dana i sada je na tržištu.”

Ipša Malvazija 2015. cijena 120 kn

KOLAR – Sestre Kolarice kad te vide, kući bi te vodile. Ne možeš se tome puno opirati. A imaju i vino da te omadžijaju. Njihov as u rukavu je Frankovka koja je od struke već dobila veliko “da”. Inače, radi se o sorti koja u novije vrijeme samo bilježi put premu vrhu.

Kolar Frankovka 2015. cijena 60 kn

 

MATELA – Matela je sam po sebi interesantan  čovik, gleda vas pogledom neke iskonske narodne mudrosti koja vam nije uvijek ugodna. Pijem njegov Crljenak iz 2015. i mislim kako je to iskreno vino. I ono ima svojstvo da pomakne u vama neke unutarnje demone pa ga kušam oprezno i s puno poštovanja. “Volim ovakva vina!”

Matela Crljenak Tradicija cijena 130,00 kn

MIKLAUŽIĆ – Lovro Miklaužić priča mi o šrkletu: “Potpuno zapostavljena sorta za koju se predviđa da će biti sorta budućnosti na kontinentu jer je vrlo otporna na gljivične bolesti. Ima samo jedan nedostatak – osjetljivost na nedostatak mirkoelemenata magnezija i bora. Dok ne prođe prirodnu selekciju kao graševina i rizling, uspijeva će samo na plantažama gdje joj se vlasnici mogu posvetit.” Priča je to predanog vinara, a svježinu njegovog škrleta još osjećam na nepcu.

Miklaužić Škrlet cijena 50 kn

PLENKOVIĆ – Na ocjenjivanju vina 15 kaštelanskih večeri dobio je šampionsku titulu kao najbolji Crljenak u Hrvatskoj. Činjenica da sam s ovim vinom zaključila posjet Laubi i da sam nakon toga rekla: “Vrijeme je za poć!”, dovoljno govori.

Plenković Crljenak Reserva 2012. cijena 400 kn

 

ROTO DINAMIC – Ne treba ovdje na dugo i na široko. Dobro je znana njihova dobitna kombinacija cijene i kvalitete: Kaiken i Montes. Kaiken Reserva Malbec 2016. regija Mendoza, Argentina, je savršeno pitko i zaobljeno vino s malo drva, vrlo decentno, u cjenovnom razredu do 100 kn. Montes Cabernet Sauvignon 2016. D.O. Valle de Colchagua, Čile, vodeće vino među  čileanskim cabernetima je zaista raspodija u crvenom do 50 kn.

ŠKEGRO – Mladi bračni par. Vidim etiketu na kojoj piše Krš Orange. Na njoj je njegov “nonno”. Priča mi o vinu kako je nastalo, koliko je macerirano, koliko dugo je odležavalo, slušam ga u magli, odzvonilo mi je negdje “bez dodanih sumpora”, čujem i “vinogorje zapadna Hercegovina”, ali sva moja pažnja usmjerena je na vino u čaši, žilavku kakvu još nisam probala…

Krš Orange Žilavka cijena 124 kn

TRAPAN – Ne znam što više napisati o Trapanu. Znam jedino njega koji uz Jay-Zija pije svoje vino na Manhattanu. Jay-Z ima svoj šampanjac Ace of Spades, a Trapan svoju Malvaziju Ponente. Nema veze što se radi o 2 cjenovna razreda koji su nebo i zemlja, Manhattan je, ipak, samo jedan.

Malvazija Ponente 2017. cijena 90 kn

 

ZURE – Zure iliti ga “čudo od grka”. “Nijedna sorta kao grk ne daje takvu kakvoću u različitim stilovima vina, nijedna sorta nije konvertibilna kao grk”, reći će vam ovaj vinar. Branit se to svojim vinima, a najekstravagantniji argument mu je pjenušac od grka. Serija 2015. je eksperimentalno napravljena i sada je pri kraju, ali u 5. i 6. mjesecu izlazi 600 novih boca iz 2016. Od crnih vina, zavrtio se u čaši i Rebellion u kojem se maestralno pomiješalo 5 sorti (Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Plavac mali, Alicante Bouchet).

Zure pjenušac od grka 2016. cijena 500 kn

Zure Rebellion 2015. cijena 150 kn

 

 

Posted in Degustacija vina, Događanja, Vinski festival and tagged , , , .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.