Famoznog “Damjanića iz Istre” upoznala sam tek prošlog utorka na Vinarenju u Cheese baru

Dok mi je  nesvakidašnjom pedantošću pričao o svojim vinima,  jedno po jedno sam kušala u čaši postajući sve  svjesnija činjenice kako pred sobom imam vinsku veličinu (on, doduše, je velik, ali ovdje koristim metaforu) kakvoj se toga kišnog utorka kad sam “samo svratila u Cheese bar da pozdravim ekipu” zaista nisam nadala. Vinarenje uz ovog vinara se pretvorilo u pravo iznenađenje, i to ugodno, vrlo ugodno iznenađenje, a njegovo ime je Ivan Damjanić.

Pričao mi je kako je počeo iz ničega. Nije imao obiteljsku tradiciju za koju se uhvatiti, nije imao ni položaj zvučnog imena koji bi ga pogurao. Imao je samo 0,3 ha vinograda koje mu je djed ostavio, onako za kućnu uporabu, pored Poreča, a on je imao samo opciju da sve vadi vani ili sve odvede na veću razinu. Enolog po struci, odlučio se za potonje i nakon 20 godina imamo vinara koji je formirao svoj osebujni vinski stil u kojem danas uživaju istinski ljubitelji vina, a koji, kako kaže, još nije dosegnuo svoj vrhunac. “Kakvo će to tek biti vino ?”, pitam ga kroz smijeh.

Inače, njegova vina dolaze s 8 različitih položaja oko 4 km udaljenih od mora. Radi se o vrlo heterogenim pozicijama s kojih grožđe ostavlja široki manevarski prostor za balansiranje s kiselinama, mekoćom, strukturom, aromama, a samim time i njemu daju priliku da eksperimentira i razvija se kao vinar .

Podrum koji na godinu proizvede oko 60.000 butelja u ponudi trenutno ima 10 etiketa od kojih smo na Vinarenju kušali 5:

Rosé Penelope 2016.

Malvazija 2017.

Clemente bijeli 2015.

Clemente crni 2013.

Malvazija Akacija 2015.

Iako od istog oca, svako vina ima svoj karakter, drugačiji, jasno izražen i upečatljiv. Svako vino ima svoju žilu kucavicu, svoj mali svijet aroma i užitak je osjetiti kako skladno pulsiraju u čaši.

Damjanić s ponosom ističe kako su malvazije napokon pokazale izuzetan potencijal odležavanja u boci, a i njegova iz 2017.  bi mogla, kaže, dočekati lijepu starost. Clemente bijeli iz 2015.  se okitio sa 95 osvojenih bodova na IWC u Londonu prošle godine, a Clemente crni je priča za sebe. Kupaža merlota, caberneta, terana i tajnog sastojka  borgonje – istarske frankovke koju uz njega njeguju još samo 3 vinara u Istri – Damjaniću je osobni izazov i motivacija za daljnje pomicanje granica, naravno,  na zadovoljstvo sve većeg vinskog pučanstva.

 

Posted in Degustacija vina, Hrvatska vina, Vinska događanja, Vinske večeri and tagged , , , , , , , .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.