En primeur 2018. najavio berbu od koje se puno očekuje

U organizaciji Udruženja vinarstva pri HGK, te udruga Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Hortus Croatiae, u srijedu, 31. siječnja 2018. godine u hotelu Westin posjetila sam En primeur graševine, pošipa i drugih sorti.

En primeur, termin označava kušanje mladih vina, tj. onih koja tek stupaju na tržište. Prilika je to da vinari čuju mišljenja stručne javnosti o svojim vinima, ali i eventualno dogovore prodaju istih.

Na en primeuru  je uvijek zanimljivo čuti kako su vremenske prilike utjecale na kvalitetu vina u protekloj godini i kakva je bila berba. Prema riječima predsjednika udruge Graševina CroaticaVlade Krauthakera, od 2017. godine možemo imati velika očekivanja. Nadam se da će to potvrditi i En primeur malvazije koji se u organizaciji Vinistre uskoro održava u Esplanadi.

Koncept en primeura diskutabilan je za neke vinske stručnjake (više o tome pročitaj ovdje) jer smatraju da vina tamo dolaze  u fazi kada ne posjeduju još ni dovoljno strukture niti koncetrancije na temelju kojih bi se mogla adekvatno procijeniti. Što se mene tiče, ne bih ulazila u utemeljenost ovih teza kao što ni na En primeur nisam došla proricati vinima budućnost. Došla sam uživati u vinima i dragim ljudima kojih je bila zaista puno jer je događanje bilo otvoreno za struku, ali i  široku javnost, a ulaz je bio besplatan.

Među 50 izlagača iz Slavonije, Podunavlja, Dalmacije i Međimurja koji su nudili čak po nekoliko etiketa trebalo je pametno kušati. Iskustvo prijašnjih godina naučilo me da mlada vina posjeduju neku nezgrapnu i dražesnu razigranost koja lako prevari neiskusnog i nekalibranog kušača i protiv volje zaposjedne mu duh. Ove godine držala sam se teme: bijela vina s naglaskom na pošip i graševinu.  Izdvojila sam 11 vina koja su mi se svidjela i koja bih rado u proljeće ili ljeto opet vidjela u čaši jer, kako kaže Saša Špiranec, tada će ona doći u svoju pravu formu.

 

Zeleni silvanac 2017. podrumi Kolar

 

Maraština Birin 2017.

 

Zlatarica Livija vinarstvo Prović

 

Sanja i ja s ekipom Terra Madre, u čaši njihov pošip

 

Pošip Skaramuča 2017.

 

Jasna Antunović, u čaši njezin Chardonnay 2017.

 

Graševina Dika 2017. Feravino

 

Graševina Mitrovac 2017. vina Perak

 

Pošip Grgich 2017.

 

Muškat žuti 2017. Štampar

 

S Vjekoslavom Madunićem, glas glas, a tu i tamo i slika

 

Sibila Mijatović Kolar i Ivana Valić, ne možeš ih ne slikat

 

S Monikom Prović, uživam je slušati dok priča o vinima i gledati

 

Zrnka Draganović Gašparić, Anamarija Partl, Marinka Bakula Anđelić i ja WOWice sve odreda

 

Bye bye

Posted in Nekategorizirano.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.